ARTIFICIAL INTELLIGENCE IN LVIV RESTAURANTS: IMPACT ON SERVICE AND CUSTOMER EXPERIENCE
DOI:
https://doi.org/10.35433/ISSN2410-3748-2024-2(35)-11Keywords:
restaurant business, artificial intelligence, service, Lviv, clients, technologies, research, surveyAbstract
The introduction of artificial intelligence (AI) into the restaurant business in Lviv faces several significant challenges that require a comprehensive approach to solving them. One of the main challenges is the technical integration of AI into existing restaurant processes. Restaurants must adapt their operating systems to the latest technologies, which require updating software and creating an infrastructure for data processing. The main technological innovations implemented in Lviv restaurants can be divided into several categories: 1. Self-service systems. An example is: McDonald's (selected establishments) - interactive terminals for self-ordering and payment, which significantly speed up the service process and allow you to avoid queues during peak hours. 2. Mobile applications for ordering. Lviv Croissants - a chain of establishments that allows you to order products through the application and pick them up without waiting. Sushi delivery is also known as an application, for example, Osama sushi. In addition to the application, there may also be a website of the establishment, such as Pizza Celentano, Smaki maki, La Piets. 3. Smart queue management systems. Family restaurant "Crazy Town" (Victoria Gardens Shopping Center) - uses a table reservation and queue management system via a mobile application. Table reservations, but via a chat bot, can also be made at the "Hot Bowl" establishment. 4. Automation of food preparation. Salalat - a healthy food establishment where the salad preparation process is automated for faster customer service, including in the take-away format. 6. Order personalization technologies. Premium restaurants in Lviv, such as Park.
However, the study also found that the integration of AI requires competent staff training and proper adaptation of technologies to the specifics of the market and consumers. The human factor remains critically important in ensuring a positive customer experience, so the harmonious combination of AI with traditional service methods is key.
References
KirnIs N. Zastosuvannya shtuchnogo Intelektu v restorannomu bIznesI // Restoranniy I gotelniy konsalting. InnovatsIYi. – 2024. – Tom 7, # 1. – S. 111. – UDK 004.8:640.43. – DOI: 10.31866/2616-7468.7.1.2024.305960. – URL: http://restaurant-hotel.knukim.edu.ua/article/view/305960/297511 (Data zvernennya 04.10.24 r.)
Vikoristannya AI v 2024: osnovnI mozhlivostI, perevagi ta nedolIki dlya marketologIv URL: https://genius.space/lab/vikoristannya-ai-v-2024-osnovni-mozhlivosti-perevagi-ta-nedoliki-dlya-marketologiv/ (Data zvernennya 04.10.24 r.)
Shtuchniy Intelekt v restorannomu bIznesI URL: https://choiceqr.com/uk/news/shtuchnyj-intelekt-v-restorannomu-biznesi/ (Data zvernennya 04.10.24 r.)
Shtuchniy Intelekt: IstorIya, vidi ta skladovI URL:https://gigacloud.ua/blog/navchannja/scho-take-shtuchnij-intelekt-istorija-vidi-ta-skladovi (Data zvernennya 04.10.24 r.)
Shtuchniy Intelekt: sogodennya ta maybutnE URL:https://ula.lantec.ua/statti/shtuchnij-intelekt-sogodennya-ta-majbutne (Data zvernennya 04.10.24 r.)
Scho take zagalniy shtuchniy Intelekt URL: https://mind.ua/publications/20273421-shcho-take-zagalnij-shtuchnij-intelekt (Data zvernennya 04.10.24 r.)
Barbashin S. Shtuchniy Intelekt: problemi ta perspektivi pravovogo regulyuvannya v UkraYinI ta ES. Pravo UkraYini. 2023. URL: https://pravo.ua/shtuchnyi-intelekt-problemy-ta-perspektyvy-pravovoho rehuliuvannia-v-ukraini-ta-ies/ (Data zvernennya 04.10.24 r.)
Smereka E. Shtuchniy Intelekt dlya bIznesu: yakI zavdannya zdaten virIshuvati ta v yakih galuzyah dopomagaE. Mind.URL: https://mind.ua/publications/20254126-shtuchnij-intelekt-dlya-biznesu-yaki-zavdannya-zdaten-virishuvati-ta-v-yakih-galuzyah-dopomagae
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
a) Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
b) Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
c) Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).