IMPLEMENTATION OF QUALITY MANAGEMENT SYSTEM FOR PRODUCTS AND SERVICES IN UKRAINE
DOI:
https://doi.org/10.35433/ISSN2410-3748-2021-1(28)-5Keywords:
quality management system, product quality, ISO, assessment indicators, quality control.Abstract
The problem stemming from the implementation of quality management system within enterprises is presented in this article. The quality of products is one of the most important criteria of enterprise’s performance. Thus, its improvement has significant impact on the growth of production efficiency and, therefore, economic growth. The functions of quality management system, such as quality planning, organizing work and encouraging employees to ensure product quality, monitoring and evaluating product quality and managing product quality, are discussed in this article.
Ten groups of product quality indicators are distinguished according to its characteristics. It is identified that controlling is an essential function in the quality management process. The following controlling types facilitate the process of controlling: input control, ongoing control, operational control, acceptance control and inspection control. Nevertheless, the most effective method of quality assurance is the quality management system based on the international standards of the ISO 9000 series.
Development of assessment indicators system for production performance and evaluation plays an important role in quality management. Based on the analysis of the indicators, it can be concluded that quality management is a coordinated management function related to the operation of the enterprise. Eight principles of quality management system are considered as well as factors which negatively influence the effectiveness and efficiency of the quality management system are identified in this article.
References
Bezrodna, S. M. (2017). Upravlinnya yakistyu: navch. posib. dlya studentiv ekonomichnyx special`nostej [Quality management: textbook. way. for students of economic specialties]. Chernivci: PVKF «Texnodruk» [in Ukrainian].
Vycharska A. (2012). Sistema upravleniya kachestvom v uchrezhdeniyah – byurokratiya ili uluchshenie? Sovremennye metody upravleniya v organah administracii [Institutional quality management system – bureaucracy or improvement? Modern management methods in administrative bodies]. Fundacja Edukacja dla Demokracji – Education for Democracy. Retrieved from: https://msps.su/files/2012/02/Sistema-uprawlenia-kacestwom_AWyczarska.pdf [in Russian].
Nanka, O. V., Antoshchenkov, R. V., Kis, V. M., Lystopad, I. O., Moisieieva, N. I., Halych, I. V. et al. (2019). Zahalne upravlinnia yakistiu: pidruchnyk [Total quality management: a textbook]. Kharkiv: KhNTUSH [in Ukrainian].
Kosov, D. A. (2016). Upravlenie kachestvom v organizaciyah i na predpriyatiyah [Quality management in organizations and enterprises]. Ekonomika i menedzhment innovacionnyh tekhnologij – Economics and management of innovative technologies, 3. Retrieved from: http://ekonomika.snauka.ru/2016/03/11091 [in Russian].
Kupriyanova, L. M. (2015). Upravlenie kachestvom produkcii kak faktor ustojchivosti biznesa [Product quality management as a factor of business sustainability]. Menedzhment – Management, 4, (pp. 89–100). Retrieved from: https://wne.fa.ru/jour/article/view/49/50 [in Russian].
Sokolovskyi, S. A., Pavlov, S. P., Cherkashyna, M. V. & Naumenko, M. O. (2015). Upravlinnia yakistiu vyrobnytstva ta obsluhovuvannia: navchalnyi posibnyk [Production and service quality management: a textbook]. Kh.: FOP Aleksandrova K. M. [in Ukrainian].
Shamileva, E. E. & Fazylova, N. N. (2015). Upravlenie kachestvom produkcii na predpriyatiyah [Management of product quality at enterprises]. Mezhdunarodnyj nauchnyj zhurnal «Simvol nauki» – International scientific journal "Symbol of Science", 11, (pp. 198–200). Retrieved from: https://cyberleninka.ru/article/n/upravlenie-kachestvom-produktsii-na-predpriyatiyah/viewer [in Russian].
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Serhii Nikolaienko , Olga Vikarchuk , Hanna Lewandowska
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
a) Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
b) Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
c) Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).